Διαβητικό Πόδι
Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζουν συχνά προβλήματα στα πόδια λόγω υψηλών τιμών γλυκόζης στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο σακχαρώδης διαβήτης ευθύνεται για το 50% όλων των ακρωτηριασμών.
Τι βλάβες προκαλεί ο διαβήτης στα κάτω άκρα;

Με την πάροδο του χρόνου, ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί βλάβες στα περιφερικά νεύρα με αποτέλεσμα την μειωμένη αισθητικότητα στα άκρα. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε αυξημένους τραυματισμούς. Λόγω της μειωμένης αισθητικότητας και του ελαττωμένου αισθήματος του πόνου, ερεθισμοί, φλεγμονές και μικροτραύματα στα πόδια περνούν εύκολα απαρατήρητα.
Ο σακχαρώδης διαβήτης επίσης προκαλεί αποφρακτικές βλάβες στα περιφερικά αγγεία των κάτω άκρων, με αποτέλεσμα τη μείωση της αιματικής ροής σε αυτά.
Ο συνδυασμός λοιπόν της διαβητικής νευροπάθειας και της περιφερικής αγγειοπάθειας που προκαλεί ο διαβήτης οδηγεί στη δημιουργία φλεγμονής, ελκών, πόδι Charcot ή ακόμη και γάγγραινας.
Πρόληψη & Αντιμετώπιση
Πως μπορεί να προληφθεί το διαβητικό πόδι και οι επιπλοκές του;

- Ελέγχετε τα πόδια σας καθημερινά
- Καλή υγιεινή των ποδιών με καθημερινό πλύσιμο
- Χρησιμοποιείτε ειδικές κάλτσες και υποδήματα
- Ασκηθείτε καθημερινά
- Η κοπή των νυχιών να γίνεται προσεκτικά
- Αποφυγή καπνίσματος
- Τακτικός έλεγχος του σακχάρου
- Περιοδική εκτίμηση της κυκλοφορίας από Αγγειολόγο-Αγγειοχειρουργό
Πως αντιμετωπίζεται το διαβητικό πόδι;
Σε πρώιμα στάδια η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική με ειδική περιποίηση των τραυμάτων , αντιβίωση , ειδικά υποδήματα και φαρμακευτική αγωγή. Όταν η συντηρητική αγωγή δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση όπως:
- Χειρουργικός καθαρισμός
- Αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις (bypass, stent ) για βελτίωση της κυκλοφορίας
- Ακρωτηριασμός δακτύλων ή σκέλους