Ενδαγγειακή Χειρουργική Ανευρυσμάτων
Ο Dr. Γιαννόπουλος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην χειρουργική ανευρυσμάτων αορτής καθότι είναι από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που έχουν εξειδικευθεί στην ενδαγγειακή αντιμετώπιση πολύπλοκων ανευρυσμάτων αορτής.
Διαθέτει πολυετή μετεκπαίδευση στο διεθνούς φήμης University College Hospital του Λονδίνου όπου εργάστηκε δίπλα σε μεγάλα ονόματα της Αγγειοχειρουργικής, όπως οι Professor Peter Harris και Krassi Ivancev (πρωτοπόροι στα πολύπλοκα ανευρύσματα αορτής).
Ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρυσμάτων αορτής (EVAR)
Κατά την ενδαγγειακή αποκατάσταση, ένα ειδικό μόσχευμα τοποθετείται στην περιοχή του ανευρύσματος μέσα από δύο μικρές τομές στις βουβωνικές χώρες υπό την καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος.
Έτσι αποφεύγεται η διάνοιξη της κοιλιάς και οι άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι λιγότερες σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική.
Η επέμβαση διενεργείται συνήθως με ραχιαία ή γενική αναισθησία. Περίπου το 98% των ασθενών αναρρώνουν πλήρως.
Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα της τεχνικής (EVAR)
Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της ενδαγγειακής τεχνικής (EVAR);
- Αποφυγή διάνοιξης της κοιλιάς
- Αποφυγή γενικής νάρκωσης (σε ασθενείς με βεβαρυμένο ιστορικό)
- Ελάχιστη απώλεια αίματος
- Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (2-3 ημέρες)
- Λιγότερες άμεσες επιπλοκές
- Γρηγορότερη ανάρρωση ( 2-4 εβδομάδες)
Ποιά είναι τα μειονεκτήματα της ενδαγγειακής τεχνικής (EVAR);
Δεν είναι όλοι οι ασθενείς με ανεύρυσμα υποψήφιοι για EVAR. Ένας έμπειρος Αγγειοχειρουργός, με βάση την ανατομία του ανευρύσματος, είναι ικανός να διακρίνει ποιός ασθενής είναι κατάλληλος για EVAR.
Επίσης η μετεγχειρητική παρακολούθηση (follow–up) είναι πιο συχνή μετά από ενδαγγειακή αποκατάσταση.
Ενδαγγειακή αποκατάσταση πολύπλοκων ανευρυσμάτων αορτής
Πλέον με την πρόοδο της τεχνολογίας και την εξέλιξη των μοσχευμάτων, μπορούν να αντιμετωπιστούν ενδαγγειακά ακόμη και τα πιο πολύπλοκα ανευρύσματα, όπως τα θωρακοκοιλιακά (το ανεύρυσμα ξεκινά από τον θώρακα και επεκτείνεται στην κοιλιά) και τα παρανεφρικά ανευρύσματα αορτής (ανευρύσματα κοιλιακής αορτής χωρίς ζώνη στήριξης για τα κλασσικά ενδαγγειακά μοσχεύματα).
Έτσι ο ασθενής αποφεύγει βαρύτατες ανοικτές επεμβάσεις που συνήθως δεν έχουν καλά αποτελέσματα. Στις περιπτώσεις αυτές ιδανικά χρησιμοποιούνται ειδικά (custom–made) μοσχεύματα, οπως fenestrated (θυριδωτά) και branched (με κλάδους )grafts.
Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται σε ελάχιστα κέντρα και απαιτούν υψηλή εξειδίκευση από την Αγγειοχειρουργική ομάδα.