Επεμβάσεις Ανευρυσμάτων

  Επεμβάσεις Ανευρυσμάτων

  Ο Dr. Γιαννόπουλος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην χειρουργική ανευρυσμάτων αορτής καθότι είναι από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που έχουν εξειδικευθεί στην ενδαγγειακή αντιμετώπιση πολύπλοκων ανευρυσμάτων αορτής. Διαθέτει πολυετή μετεκπαίδευση στο διεθνούς φήμης University College Hospital του Λονδίνου όπου εργάστηκε δίπλα σε μεγάλα ονόματα της Αγγειοχειρουργικής, όπως οι Professor Peter Harris και Krassi Ivancev (πρωτοπόροι στα πολύπλοκα ανευρύσματα αορτής).

  Ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση ανευρύσματος αορτής

  Ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση ανευρύσματος αορτήςΗ ανοικτή αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι μια βαριά επέμβαση που περιλαμβάνει διάνοιξη όλης της κοιλιάς και αντικατάσταση του ανευρυσματικού τμήματος της αορτής με ένα συνθετικό σωληνωτό ή διχαλωτό μόσχευμα. Απαιτεί γενική νάρκωση και ο ασθενής χρήζει εισαγωγής 1-2 ημέρες σε μονάδα και 5-7 ήμέρες σε θάλαμο, μετεγχειρητικά.

  Για την πλήρη ανάρρωση απαιτούνται μερικές εβδομάδες εώς και μήνες. Οι άμεσες επιπλοκές είναι συνήθως περισσότερες σε σχέση με την ενδαγγειακή τεχνική, όμως τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά και χρήζει ελάχιστης μετεγχειρητικής παρακολούθησης. Συνήθως το 95-97% αναρρώνει πλήρως από την επέμβαση.

  Ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρυσμάτων αορτής (EVAR)

  Ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρυσμάτων αορτής (EVAR)

  Κατά την ενδαγγειακή αποκατάσταση, ένα ειδικό μόσχευμα τοποθετείται στην περιοχή του ανευρύσματος μέσα από δύο μικρές τομές στις βουβωνικές χώρες υπό την καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος.

  Έτσι αποφεύγεται η διάνοιξη της κοιλιάς και οι άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι λιγότερες σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική. Η επέμβαση διενεργείται συνήθως με ραχιαία ή γενική αναισθησία.

  Περίπου το 98% των ασθενών αναρρώνουν πλήρως.

  Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της ενδαγγειακής τεχνικής (EVAR);
  • Αποφυγή διάνοιξης της κοιλιάς
  • Αποφυγή γενικής νάρκωσης (σε ασθενείς με βεβαρυμένο ιστορικό)
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (2-3 ημέρες)
  • Λιγότερες άμεσες επιπλοκές
  • Γρηγορότερη ανάρρωση ( 2-4 εβδομάδες)
  Ποιά είναι τα μειονεκτήματα της ενδαγγειακής τεχνικής (EVAR);

  Δεν είναι όλοι οι ασθενείς με ανεύρυσμα  υποψήφιοι για EVAR. Ένας έμπειρος Αγγειοχειρουργός, με βάση την ανατομία του ανευρύσματος, είναι ικανός να διακρίνει ποιός ασθενής είναι κατάλληλος για EVAR.

  Επίσης η μετεγχειρητική παρακολούθηση (followup) είναι πιο συχνή μετά από ενδαγγειακή αποκατάσταση.

  Ενδαγγειακή αποκατάσταση πολύπλοκων ανευρυσμάτων αορτής

  Ενδαγγειακή αποκατάσταση πολύπλοκων ανευρυσμάτων αορτής

  Πλέον με την πρόοδο της τεχνολογίας και την εξέλιξη των μοσχευμάτων, μπορούν να αντιμετωπιστούν ενδαγγειακά ακόμη και τα πιο πολύπλοκα ανευρύσματα, όπως τα θωρακοκοιλιακά (το ανεύρυσμα ξεκινά από τον θώρακα και επεκτείνεται στην κοιλιά) και τα παρανεφρικά ανευρύσματα αορτής (ανευρύσματα κοιλιακής αορτής χωρίς ζώνη στήριξης για τα κλασσικά ενδαγγειακά μοσχεύματα).

  Έτσι ο ασθενής αποφεύγει βαρύτατες ανοικτές επεμβάσεις  που συνήθως δεν έχουν καλά αποτελέσματα.

  Στις περιπτώσεις αυτές ιδανικά χρησιμοποιούνται ειδικά (custommade) μοσχεύματα, οπως fenestrated (θυριδωτά) και branched (με κλάδους) grafts.

  Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται σε ελάχιστα κέντρα και απαιτούν υψηλή εξειδίκευση από την Αγγειοχειρουργική ομάδα.