Ευρυαγγείες

  Ευρυαγγείες

  Τι είναι οι ευρυαγγείες;

  Οι ευρυαγγείες είναι μικρές διατεταμένες φλέβες, μπλε, μωβ ή κόκκινου χρώματος που εμφανίζονται στα κάτω άκρα ή στο πρόσωπο.

  Συνήθως δεν είναι επώδυνες ή απειλητικές  για την υγεία μας αλλά δημιουργούν κυρίως αισθητικά προβλήματα.

  Τι προκαλεί τις ευρυαγγείες;

  Οι ευρυαγγείες είναι συνήθως αποτέλεσμα φλεβικής ανεπάρκειας στα κάτω άκρα. Στην περίπτωση αυτή, οι βαλβίδες των φλεβών δυσλειτουργούν, με αποτέλεσμα την παλινδρόμηση του αίματος στα άκρα.

  Αυτό οδηγεί σε διάταση των υποκείμενων φλεβών και στην συγκεκριμένη περίπτωση σε διάταση των μικρών αγγείων του δέρματος.

  Παράγοντες κινδύνου, Διάγνωση & Αντιμετώπιση

  Παράγοντες κινδύνου για ευρυαγγείες
  • Κληρονομικότητα
  • Ορθοστασία
  • Παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη
  • Ορμονικές διαταραχές (εμμηνόπαυση, αντισυλληπτικά)
  • Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο
  Διάγνωση

  Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση από Αγγειολόγο – Αγγειοχειρουργό. Προ της θεραπείας, ακολουθεί απαραίτητα Τriplex έλεγχος των φλεβών των κάτω άκρων για αποκλεισμό σημαντικής φλεβικής ανεπάρκειας.

  Στην περίπτωση αυτή προηγείται η θεραπεία της αιτίας των ευρυαγγειών και είναι σημαντικό γιατί διαφορετικά η θεραπεία μόνο των ευρυαγγειών οδηγεί σε συχνή υποτροπή αυτών.

  Πως αντιμετωπίζονται;

  Οι ευρυαγγείες αντιμετωπίζονται ανώδυνα και εύκολα με σύγχρονες μη επεμβατικές τεχνικές. Η τεχνική εκλογής όπου αυτό είναι δυνατόν, σύμφωνα με το American Venous Forum είναι η σκληροθεραπεία , χωρίς ή με αφρό (foam sclerotherapy).

  Σε περιπτώσεις όπου η σκληροθεραπεία δεν έχει ένδειξη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπεία με Laser, με υποδεέστερα όμως αποτελέσματα.

   Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την σκληροθεραπεία, δες εδώ.