Κιρσοί - Φλεβική Ανεπάρκεια

  κιρσοί (φλεβίτιδα)

  Τι είναι οι κιρσοί (φλεβίτιδα);

  Οι κιρσοί είναι διατεταμμένες, οφιοειδείς φλέβες του επιπολής φλεβικού συστήματος.

  Εντοπίζονται επιφανειακά, κοντά στο δέρμα, κυρίως στα κάτω άκρα.

  Συνήθως είναι αποτέλεσμα χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, όπου λόγω εκφύλισης των βαλβίδων των φλεβών και συνεπώς μη ικανοποιητικής σύγκλεισης αυτών, έχουμε παλινδρόμηση του αίματος λόγω βαρύτητας στα κάτω άκρα.

  Η παλινδρόμηση και συσσώρευση του αίματος οδηγεί σε διάταση και επιμήκυνση των φλεβών, δηλαδή στη δημιουργία κιρσών.

  Συμπτώματα, Αίτια,  Διάγνωση & Θεραπεία

  Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών;

  Στα αρχικά στάδια, οι κιρσοί είναι συνήθως ασυμπτωματικοί, δηλαδή δεν προκαλούν συμπτώματα.

  Σε πιο προχωρημένα στάδια μπορεί να εμφανιστούν τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Αίσθημα βάρους στα πόδια
  • Πόνος στα πόδια, ιδίως μετά από ορθοστασία που ανακουφίζεται με ανάρροπη θέση του σκέλους
  • Κράμπες (κυρίως τη νύχτα)
  • Φαγούρα στα πόδια
  • Οίδημα (πρήξιμο) στους αστραγάλους
  Ποιοι είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για κιρσούς;
  • Ηλικία
  • Γυναικείο φύλο
  • Εμμηνόπαυση
  • Παχυσαρκία
  • Κύηση
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστική θέση
  Πως γίνεται η διάγνωση των κιρσών;

  Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση από Αγγειολόγο – Αγγειοχειρουργό.

  Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει απαραίτητα να ακολουθεί έλεγχος με Triplex φλεβών των κάτω άκρων για αποκλεισμό θρόμβωσης και για εκτίμηση της βαρύτητας της φλεβικής ανεπάρκειας που θα καθορίσει και την θεραπεία.

  Ποιες είναι οι επιπλοκές των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας;

  Οι λόγοι που ο Αγγειοχειρουργός ασχολείται με τους κιρσούς δεν είναι μόνο αισθητικοί καθώς μπορεί να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές:

  • Μπορεί να προκληθεί αυτόματη ή μετά από τραύμα, αιμορραγία
  • Η παρουσία κιρσών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για θρόμβωση (επιπολής θρομβοφλεβίτιδα). Ο θρόμβος χωρίς θεραπεία, στο 40% των περιπτώσεων, επεκτείνεται στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα, με κίνδυνο πνευμονικής εμβολής.
  • Σε χρόνιες περιπτώσεις η φλεβική ανεπάρκεια προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις, όπως λιποδερματοσκλήρυνση, μελάγχρωση (το δέρμα στις κνήμες γίνεται σκουρόχρωμο καφέ) οι οποίες οδηγούν σταδιακά στη εμφάνιση απειλητικών για το σκέλος βλάβες, όπως φλεβικά έλκη.
  Κιρσοί και κύηση

  Οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη έχουν 4-5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν φλεβική θρόμβωση από τις μη έγκυες της ίδιας ηλικίας. Η πνευμονική εμβολή αποτελεί σημαντικό αίτιο μητρικής θνητότητας.

  Σε όλες τις γυναίκες πρέπει να αξιολογηθεί ο κίνδυνος της φλεβικής θρόμβωσης  (βασει πιστοποιημένων scoring tools), κατά την διάρκεια της κύησης, ιδιαίτερα σε αυτές που εμφανίζουν κιρσούς. Σε έγκυες υψηλού κινδύνου, η αξιολόγηση πρέπει να επαναλαμβάνεται κατά τον τοκετό και την λοχεία από Αγγειολόγο-Αγγειοχειρουργό. 

  Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον κίνδυνο θρόμβωσης στην κύηση δες εδώ.

  Ποια είναι η αντιμετώπιση των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας;

  Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, όπως το στάδιο της νόσου, τα συμπτώματα, η ηλικία και η γενική κατάσταση του ασθενούς.

  Σε γενικές γραμμές η συντηρητική θεραπεία με αλλαγή του lifestyle (άσκηση, αποφυγή ορθοστασίας και θερμού περιβάλλοντος, απώλεια βάρους), χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης και φλεβοτονικά φάρμακα βελτιώνουν τα συμπτώματα. Σε ασθενείς με καλή γενική κατάσταση όμως και για την εξάλειψη του κινδύνου θρόμβωσης προτιμάται η επεμβατική θεραπεία. H κλασσική σαφηνεκτομή (ανοικτή χειρουργική) έχει πλέον εγκαταλειφθεί σε όλες τις σύγχρονες χώρες.

  Σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας χρησιμοποιούνται αναίμακτες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως η χρήση Laser, Radiofrequency (ραδιοσυχνότητες-RF), ειδικής ιατρικής κόλλας (VenaSealTM) και σε μικρότερους κιρσούς η σκληροθεραπεία με αφρό (υπό την καθοδήγηση υπερήχου-Triplex).

  Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αντιμετώπιση των κιρσών δες εδώ.